Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün kıtaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak defosuz, esnek ve tatlı bir yapıda olmalı, ömre bedel bir aromaya ve ahenkli yanmayı esenlayacak taçıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf aydınlık yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça yüce oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de biraşkın bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en ilgi etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer tamam bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. bilcümle saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve karınime anık tevkif etmek karınindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada karınilen bir puro mefkûre nem değerlerinde karıniliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine nazaran oldukça yönlü ve karınilebilir en komple değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken değişik bir eş bu nem değerinin puroya günah edilen bir fehamet olduğunu ve asla karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değçalışmaimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değçalışmatirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, esrar azalır ve karınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, karınimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna devran ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimse en yerinde fehamet bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah husus averaj 6 ay içinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem ita üzerine oturmuş bu sistem sıcaklıktan müstakil olmadığı karınin belirli bir devran içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca lüks hararet değçalışmaimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri çıkarmak karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu fehamet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz yüce nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in baki ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile yanında yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en yerinde seçenek olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem iktibas hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Gece gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde yüce nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir nem değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.